Testujeme Nseries: N97, den druhý

Včera jsem se tu rozepsal o prvních minutách s N97, dnes se mohu podělit o další zkušenosti. Během včerejšího dne jsem se vydal za známým, který používá N95, abychom mohli N97 prozkoumat spolu – on má na N95 vyzkoušené různé aplikace a zároveň je vážným zájemcem o N97 a tak jsme poseděli a vyzkoušeli, co nás napadlo. V tomto příspěvku tedy přináším další lavinu postřehů.

Ještě se vrátím k situaci po prvním zapnutí. Docela mě překvapilo, že se telefon sám přihlásil textovkou k službě My Nokia – aniž by mi umožnil přihlášení odmítnout. O onom přihlášení jsem se dozvěděl vpodstatě náhodou, protože mi po dvou hodinách dorazila zpráva, že mi Nokia děkuje za přihlášení. Odběr služeb je sice zdarma, ale přesto by taková služba neměla být aktivována bez mého vědomí.

Odhlášení by mělo být možné přes menu Aplikace – My Nokia – zrušit objednávku, bohužel to asi moc nefunguje – když jsem zažádal o odhlášení, dorazila mi nejprve zpráva, že jsem byl odhlášen, a následně další, že se odhlášení nezdařilo. Jak jsem na tom teď, netuším.

Ale pojďme tedy k dalším testům.

Navigace

Sliboval jsem, že vyzkouším navigaci. Nokia vám automaticky dá devadesátidenní zkušební přístup k online mapám a navigačním službám. Bohužel se mi jednou stalo, že se naplánovaná trasa při přepnutí do jiné aplikace zrušila, podruhé spadla  celá navigační aplikace. Takovou službu bych si asi předplácet nechtěl. Budu doufat, že šlo o chybu aplikace, která je v řešení.

Když už navigace fungovala, byla poměrně přesná. Tedy až na křížení silnic I/27 a I/6, kde jsem správně měl zahnout doprava (směrem ku Praze), zatímco navigace mi oznámila, abych „se držel vpravo“ a následně „pokračoval po této silnici.“ Nebýt místní, asi bych jel dál směrem na Žatec :-)

V recenzi na Mobilmanii se dozvídáme, že mobil dokáže navigovat i když leží na místě spolujezdce. Bojím se, že ta citlivost nebude až tak dobrá, u mě na sedačce spolujezdce dost ztrácel signál GPS.

Ani přesto, že mapy jsou „online,“ nejsou příliš aktuální. Silnice R6 mezi Pavlovem a Prahou už od prosince loňského roku vede okolo Pavlova, Jenče a Hostivice, přesto v mapách stále není zakreslena. Navigaci jsem touhle cestou zmátl poměrně spolehlivě, snažila se mě navádět na blízko ležící silnice a myslela si, že jsem někde v poli :-)

V diskusích se objevoval požadavek na otestování přesnosti GPS pro pěší. Tomu bych se rád ještě věnoval, pokud to vyjde, sepíšu poznatky v některém z dalších příspěvků.

Stabilita

Bohužel se mi během neděle telefon několikrát restartoval. Mám podezření, že screenshotová aplikace nebude zase až tak dokonale kompatibilní, na telefonu totiž nic dalšího v tu chvíli neběželo, jen jsme si s ním hráli. Stabilitu budu dál sledovat, obávám se ale, že nebude až tak dokonalá, jakou bych od produkční verze softwaru očekával. Nicméně znám produkty Nokie a vím, že firmwary v nově uváděných telefonech často obsahují nepěkné chyby a vše je postupně dolazováno novými a novými firmwary.

Jen pro zajímavost, v mé N97 je verze softwaru 10.0.012.C01.01 z 15­. května 2009.

V telefonu je funkce Zjistit aktualizace, která zřejmě má být schopná ověřit, zda je k dispozici novější firmware pro funkci Bezdrátové aktualizace firmwaru. Při pokusu o zjištění aktualizace však získávám jen hlášení „server neodpovídá“ – možná to bude tím, že není definován žádný aktualizační profil serveru :-)

Prohlížeč internetu podruhé

Při dalším zkoumání vyšlo najevo, že prohlížeč je postaven na jádru WebKit, tedy podobně jako Apple Safari nebo Google Chrome. Teoreticky by tedy měl být podobně kvalitní, jako prohlížeč v iPhonu.

Zajímavostí je, že prohlížeč internetu skutečně podporuje Flash. Ale nemůžeme čekat, že bude podporovat každou flashovou ptákovinu :-)

Provedli jsme tedy test. Otevřel jsem si www.krusovice.cz (odporně flashová stránka bez textového obsahu) a po načtení 7 MB flashe přes GPRS s rychlostí 5 kB/s (tedy po neskutečných dvaceti minutách drcení baterky) jsme neviděli nic, než šedou stránku. Flash se možná načetl do přístroje, ale rozhodně nespustil.

Později jsem ještě zkoušel test rychlosti na dsl.cz, kde vaši výslednou rychlost prezentuje i flashový rychlostní tachometr. Ten se načetl a animoval přesně tak, jako na stolním PC.

Podobně reklamy se animovaly, podpora Flashe tedy jakás-takás je. Ovšem pouze pro malé a dobře udělané Flashe. Pokud toto čte nějaký webmaster, který preferuje Flash, vyzývám ho, aby si ty (s prominutím) sračky strčil za klobouk a dělal obyčejné textové (HTML) verze webů, když už ne verze upravené pro mobily.

E-mail

Samozřejmě, přístroj s QWERTZ (QWERTY) klávesnicí je jako dělaný pro psaní delších textů a jedním typem takových textů budou bezpochyby i e-mailové zprávy. I rozhodl jsem se vyzkoušet, jak se telefon se zprávami popere.

Pro e-maily využívám Google Apps hostované řešení. Mám tedy k dispozici šifrované IMAP4 a SMTP. Při využití konfiguračního průvodce mě příjemně překvapilo, že i na mé doméně konfigurátor rozpoznal googlovské aplikace a rovnou předvyplnil servery, šifrování a porty.

Co mě ale překvapilo v nepříjemně, byl stav, kdy jsem telefonu řekl „stáhni si záhlaví všech e-mailů“ – to sice na WiFi proběhlo, ale telefon se pak stal nepoužitelným. Trvalo mi dva restarty, než jsem se dostal do nastavení zpráv – e-mailů a celou schránku jsem zrušil a nakonfiguroval znovu. Ve schránce jsem totiž měl cca 3 tis. zpráv v Inboxu (ano, jsem prase :)), což telefon nepochroupl.

Později jsem zjistil, že výchozím úložištěm pro zprávy je systémový disk C:. Čekal bych, že u integrované paměti se bude rovnou používat ta – k tomuto účelu bude mnohem vhodnější. Schránku jsem ale mezitím promazal a navíc jsem vypnul načítání všech zpráv. Od té doby e-mail funguje svižně.

Psaní

N97 má vlastně tři klávesnice. Hardwarovou, softwarovou imitaci tlačítek 0 – 9, * a # a pak rozpoznávání textu.

Hardwarová klávesnice funguje poměrně dobře, občas se ale uklepnete a zapnete si režim Caps lock nebo Fň lock a pak píšete speciální znaky nebo velká písmena i tam, kde to nepotřebujete. Aktuální stav bohužel není nikde vidět. Pokud se vám to stane, promačkejte klávesu Fň (fialová), Shift, případně obě dohromady.

Softwarová je rychlá a píše se na ní opravdu jako na klasickém mobilu.

Rozpoznávání textu by chtělo stylus, prstem to moc rychle nejde. Přístroj můžete naučit svůj rukopis, ale i v základu rozpoznávání funguje dobře – a to i pro české znaky.

WiFi

Ano, telefon má WiFi. Sice pouze na 2,4 GHz (zvládá normy 802.11b/g), ale pro domácí použití to tak nějak stačí. Nevýhodou je, že neposkytuje možnost ručně nastavit IP adresy. Pokud tedy v síti nemáte DHCP server, máte smůlu a WiFi používat nebudete moci.

Možná toto jde obejít nějakou aplikací třetí strany, standardní konfigurace přístupových bodů však statickou konfiguraci IP adresy nenabízí.

WiFi umí používat i protokol IPv6. Chválím Nokii, přístroj jako N97 tu s námi totiž určitě bude déle, než dojdou IPv4 adresy. Vyzkoušel jsem si, že na server, který má pouze v6 adresu, se dostanu bez problémů. Na server, který má jak IPv4, tak IPv6 adresu, leze Nokia po IPv4. Škoda…

Jinak je WiFi stabilní a v konfiguraci přístupových bodů si mohu určit, že pro přístup k internetu budu používat prioritně domácí WiFi (prio 1), je-li dostupná, jinak GPRS/UMTS (prio 2).

3G sítě

Jednou z důležitých funkcí je i podpora sítí třetí generace. N97 bohužel nemá HSDPA do 7,2 Mbps (umí jen do 3,6 Mbps), nemá ani HSUPA (takže upload s N97 končí na 384 kbps dle standardu WCDMA/UMTS).

Ale ani naši operátoři na tom nejsou zrovna slavně. Vodafone má demosíť s HSDPA i HSUPA na Praze 9 a 10 (tam se nepohybuji), O2 nemá HSUPA, ale jen HSDPA, v Praze a okolí navíc s hardwarovým omezením na 1,8 Mbps (stará technologie Nokie) a softwarovým na 1 Mbps (to se bude v nejbližších dnech rušit, zřejmě ale až v době, kdy já budu N97 vracet :-))

Ještě jsem netestoval N97 jako datový modem, k tomu bych se rád dostal během týdne. Zatím jsem 3G sítě využíval jen pro surfování, stahování aplikací a příjem e-mailů. Bohužel se telefon nechová podle očekávání :-(

Mám dvě SIMkarty od O2 a jednu od Vodafone. Vodafoňáckou mám v N70, SIMky O2 v E51 a N97 (příp. v HTC TyTN). Město, kde bydlím (cca 20 km za Prahou), je pokryto dvěma vysílači s O2 3G, signál je tedy dobrý i v indooru v bytě. Tedy dobrý na N70, E51 a TyTNu.

N97 mi z neznámých důvodů ztrácí 3G signál, jako kdyby měla horší anténu/přijímací část. Dnes ráno jsem ležel v posteli a surfoval (nemohl jsem spát) přes WiFi a přitom jsem pozoroval, jak podivně poskakuje indikátor 3G signálu. Chvíli byl na 100%, chvíli někde mezi nulou a 100%, poměrně dlouhé okamžiky jsem byl i úplně bez signálu. Na tom samém místě položená E51 měla celou dobu šest nebo sedm čárek ze sedmi. Tohle chování si vysvětlit nedokážu, buď má moje N97 vadnou 3G část, nebo jí něco vadí (softwarově?). V režimu UMTS only jsem byl kolikrát v bytě úplně bez signálu.

V práci mám přes ulici 3G sektor O2, takže signálu je plno. Ještě budu víc pozorovat, jak se bude přístroj chovat k signálu při cestě po Praze.

Pokud se takto ale bude  chovat každá N97, tak to Nokia bude těžko vysvětlovat, nejde totiž jen o data, neustálé handovery z 3G do GSM a zpět mohou znamenat chvilkovou nedostupnost telefonu, což může být problém, pokud vám někdo chce právě v ten okamžik zavolat. Dodám jen, že na GSM je signál stabilní a podobné nesrovnalosti se nevyskytují.

Další aplikace

Do telefonu jsem si zatím nainstaloval mimo Opery Mini i Gmail, Mapy Google, Handy Taskman. Nezaregistroval jsem problémy – tedy zatím. Dokonce i dotykové ovládání u těchto aplikací funguje. Mapy lze posouvat prstem, v Handy Taskmanu není problém rolovat v seznamu aplikací a kliknutím na aplikaci se do ní přepnout.

V mezičase jsem si na OPDA zažádal o dev certifikát. Ten mi byl vygenerován, bohužel stáhnout jsem mohl zatím jen .key soubor, pro .crt mi chybí „OP coins“ – postnul jsem tedy pár příspěvků na téma N97 a doufám, že dostanu body dřív, než budu telefon vracet 🙂

Poté bych rád vyzkoušel, jestli N97 vezme i tímto certifikátem podepsané aplikace. Přece jen, vynucování certifikace aplikací je věc, která mi na Symbianu vadí asi tak, jako nemožnost legálně nainstalovat necertifikovanou aplikaci do iPhone 🙂

N97 versus iPhone

Spousta lidí by ráda znala srovnání N97 versus iPhone. Ten ovšem nevlastním, proto berte následující řádky jako názor člověka, který si s iPhonem jen chvíli hrál.

iPhone má, stejně jako většina produktů od Applu, perfektní uživatelské rozhraní. Sice mu leccos (v základu) chybí, na druhou stranu to, co běžný uživatel využije, funguje a funguje to perfektně. Viz např. psaní zpráv na dotykovém displeji, rychlé surfování a přepínání mezi aplikacemi, intuitivní ovládání. Když jsem měl iPhone poprvé v ruce, trvalo mi asi minutu, dvě, než jsem se s ním sžil.

Nokia může oproti iPhonu vypadat jako chudší konkurence. Po letech má konečně celkem rychlý operační systém s dotykovým ovládáním. Pořád je to ale Nokia i se všemi neduhy, jaké Symbian má. Na Symbian si musíte zvyknout, někomu vyhovuje více, jinému méně. S Nokií jsem se sžíval několik desítek minut, možná až hodiny, a některé funkce jsem v menu hledal dost dlouho.

Taková intuitivita, jakou umí udělat Apple, to Nokii chybí. Stejně jako celokovový kryt, vedle kterého je N97 plasťáček. Ale ani tenhle plasťáček nemá problém pevně držet u sebe, neskřípe, nevrže.

Oba telefony srovnat nejdou. Každý vyniká v jiné oblasti. Pokud chcete intuitivní ovládání, ale v některých případech možná méně funkcí, pokud si nechcete telefon speciálně vyšperkovávat, jděte do iPhonu.

Jestli si chcete s telefonem hrát, jste ochotni přetrpět typické porodní  bolesti nokiáckých firmwarů a máte rádi Symbian, N97 může být určitě dobrá volba.

A pokud chcete s telefonem trávit hodiny, dny či týdny a neobejdete se bez stylusu, jděte do zařízení s Windows Mobile nebo Google Androidem 🙂

Zítra se pokusím dokonfigurovat a vyzkoušet již zmiňovaný VoIP a pokud se objeví další vaše dotazy a náměty na otestování, vrhnu se i na ty. Pro dnešek už pokračujme v diskusi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.