Testujeme Nseries: N97, den čtvrtý

Čtvrtý den s N97 je za mnou a další zkušenosti tu. Tentokrát se podíváme na některé aplikace, na rychlost telefonu se zaplněnou vestavěnou 32 GB pamětí a ještě jednou na 3G a na konci se zastavíme u oficiální prodejní ceny a informace o novém firmwaru.

Nokia jako 3G modem

Nakonec se mi včera podařilo vyzkoušet N97 jako modem připojený k PC (kabelem). V telefonu byla SIM karta O2 s tarifem, který umožňuje „lítat“ až megabitovou rychlostí, je-li dostupné pokrytí technologií HSDPA.

Test probíhal ve vlaku City Elefant, celková doba připojení byla cca 40 minut. Výsledky byly stejné, ať vlak stál či pohyboval se. Testováno bylo stahování ISO souboru linuxové distribuce Debian ze serverů studentské organizace Silicon Hill na pražském Strahově.

Výsledek ale asi nepotěší. Se současným firmwarem je N97 jako 3G modem nepoužitelná. Na trase, kde HTC TyTN bez problémů až na drobné výjimky dosahuje stabilní 1 Mbit rychlosti, se N97 držela kolem 40 kB/s, rychlost velmi kolísala směrem dolů a dost často se při handoveru na vedlejší buňku stahování zaseklo nebo přímo rozpadlo. Ani surfování stránek nebylo dostatečně svižné. Pingání na ns.seznam.cz ve stavu „bez přenosů“ trvalo cca 170 ms, při stahování se pakety do tří sekund nevrátily vůbec.

Tedy, celkově nic moc. Doufejme, že novější firmware problémy odstraní. Pokud si chcete pořídit N97 hlavně kvůli provozu ve 3G síti, raději vyčkejte.

N97 a VoIP (SIP)

Včerejší večer jsem věnoval i nastavení VoIPu na N97. VoIPem myslím skutečný telefon přes IP, ke kterému mám přidělené české telefonní číslo a který je realizován např. protokolem SIP. Skype v tomto pohledu není skutečným VoIPem.

Aktuálně využívám služby Ha-loo a hlas.802.cz, obě telefonní čísla mám úspěšně nakonfigurována v E51. Na E51 telefonování funguje bez problémů přes WiFi, částečně i přes 3G. Při volání přes 3G se jen dost hřeje baterka, spotřeba zřejmě nebude malá.

V neděli se mi úspěšně povedlo najít v N97 místo, kde se SIP profily zadávají. Nakonfiguroval jsem je tedy stejně, jako v E51. Ale ouha, i když telefon hlásil, že je zaregistrován k poskytovatelům, na čísla se nedalo dovolat. Stejně tak z N97 nebylo jak vytočit telefonní číslo přes VoIP účet – položka Internetové volání při vytáčení čísla chybí.

Závěr tedy je, N97 s aktuálním firmwarem není schopna VoIP provozovat. Toto má opět řešit nový firmware (není ovšem známo, jestli už firmware letní, nebo nějaký pozdější).

Neoficiální aplikace

Že do telefonu jdou nainstalovat aplikace, to je zřejmé. Všechny Symbiany třetí generace však mají omezení, že není možné instalovat aplikace nepodepsané. Proto vzniká spousta způsobů, jak tato omezení obejít.

Jedním ze způsobů je crackování telefonu, nahrazování instalačních aplikací, patchování certifikátů, atp. Takové cracknutí je v jakési šedé zóně. Nikdo vám nezaručí, že cracknutý telefon servis v případě problémů nepošle zpět jako neoprávněnou reklamaci. Stejně tak chování telefonu nemusí být standardní.

Dalším ze způsobů, tentokrát mnohem praktičtějším, je získání vývojářského certifikátu a samopodepsání aplikací, které chceme nainstalovat. Při troše hledání lze narazit na servery, které vám certifikáty vydají. Jedním z takových serverů je i OPDA.net.cn, fórum, na kterém máte možnost certifikát získat prakticky zadarmo a bez starostí.

Pro otestování N97 jsem se rozhodl pro tento druhý způsob. Získal jsem certifikát a zjistil jsem, že takto podepsané aplikace na N97 jdou nainstalovat. Certifikát je tedy platný.

Když jsem získal funkční certifikát, vrhl jsem se do otestování pár dalších aplikací.

PuTTY SSH klient

PuTTY budou někteří z vás znát spíš jako Windows aplikaci pro připojení k unixovým terminálům. Mimo verze pro Windows existuje i verze Symbianová. Nainstalovat jde bez problémů, na celé obrazovce funguje moc pěkně, při dvojklepnutí na displej se objeví menu s možností zadat speciální klávesové kombinace.

Mobile Agent

Verze mobilního ICQ. Funguje v poslední verzi (1.53) bez problémů, dokonce umí pracovat i s dotykovým displejem, můžete tedy rolovat contact list, dvojklepávat na uživatele. Naprosto bez problémů.

CellTrack

Oblíbená aplikace pro lovení BTS. Část aplikace, která využívá standardní Symbianovské vývojové komponenty (seznamy, přepínání záložek), funguje bez problémů, ta část, která vykresluje sílu signálu vlastními prostředky, má grafiku rozsypanou.

DivX Player

Částečně funguje. Ovšem není optimalizován pro dotykový displej. Převíjet, pauzovat, spouštět AVI video lze kurzorovými klávesami na hardwarové klávesnici. Ukončit aplikaci jsem zatím musel vždycky přes task manager :-)

Handy Taskman

Funguje vcelku bez problémů. Aplikace přepíná i dotykem (resp. dvojklepnutím na displej), čeká na pozadí, ukazuje stav paměti.

Něco od zdroje

Dnes jsem se ještě zastavil ve značkové prodejně Nokie a poptal se na pár informací.

N97 je ode dneška v prodeji, doporučená koncová cena (tj. taková, za kterou N97 prodává přímo Nokia) je 18 500 Kč.

Na problémy se 3G si zatím snad nikdo nestěžoval – zvláštní. Nezbývá, než počkat, až se objeví jiný kus a na něm to samé vyzkoušet.

Dnes se objevil nový firmware 11.0.021, který by měl nahradil aktuální verzi 10.0.012. Seznam změn už je znám. Uvidíme, jaké chyby opraví.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.